Traim intr-o lume in care societatea promoveaza obsesiv imaginea corporala si care a ajuns sa domine felul nostru de a fi, de a simti, de a gandi, de a trai. Presiunea acesteia, distorsioneaza imaginea femeii si genereaza tot mai des, probleme ale imaginii de sine, stimei de sine, tulburari de alimentatie. Femeile “ sunt moarte dupa un corp slab” , isi doresc asta cu disperare si ajung sa fie obsedate de acest “ model de frumusete”, care este , defapt un model patologic, nesanatos, promovat de fotomodele, case de moda/ industria modei, reclame, reviste pentru femei, industria produselor pentru slabit etc. Exista o presiune mediatica prin care regimurile alimentare/ dietele sunt incurajate, imaginea unei persoane slabe este asociata cu frumusetea si fericirea, standardele de frumusete promovate sunt rigide, si ceea ce odata insemna frumusetea ( vezi formele rubensiene, rotunjite, ale femeii) astazi e inlocuita de imaginea osoasa, filiforma, androgina, masculinizata a femeii.
Imaginea anorexica a femeii este promovata incepand din copilarie. Imaginea papusilor Barbie, Monster High etc, accede la nivelul subconstientului, si se imprima ca imagine ideala a feminitatii. Astfel, de mici, fetitelor li se ofera reprezentari ale femeii, astfel incat nu este de mirare ca majoritatea fetitelor, adolescentelor sunt preocupate de silueta si de a fi cat mai slabe, numarul persoanelor anorexice fiind in continua crestere.
Idealul de frumusete este promovat inca din copilarie prin imaginea papusilor Barbie, Monster High!!!
Copyright@ Laura – Simona Ciocoiu
50 % dintre reclame vorbesc despre imaginea fizica, atractivitatea fizica a femeii, promovand imaginea femeii snur, fara rotunjimi ca ideal de frumusete . Toate revistele sunt pline de imagini cu femei slabe ( multe dintre ele prelucrate cu Photoshop), punand accent pe frumusetea exterioara, in detrimentul celei interioare.
Pe net suntem bombardati de reclame care ne prezinta solutii imediate de slabire ( “ Cum sa scapi de burta in 15 zile,” , “ Dieta magica a dr. X” , “ Cate kilograme vrei sa slabesti? 5- 25 kg? 50 + ? “etc ). Agresivitatea acestor reclame ne invadeaza si in conditiile unui Eu slab, a unei imagini de sine deficitare, a unei stime de sine scazute, a dorintei de a fi perfecta etc, ele actioneaza si isi ating scopul.
Pentru fiinta umana, foamea este emotie, functia de hranire fiind o functie emotionala. Dealtfel, prima si cea mai importanta experienta emotionala a copilului, este hranirea la san. Aceasta experienta emotionala influenteaza experientele ulterioare.
Hranirea, afectivitatea si gandirea vin toate, in acelasi pachet, astfel incat “ a manca” este experienta emotionala care sta la baza gandirii…
Anorexia nervosa – este o tulburare de alimentatie ( alaturi de bulimie). Specificul ei consta in refuzul de a manca suficient si de a mentine o greutate corporala optima pentru functionarea sanatoasa a organismului. Bulimia, consta in prezenta unor episoade repetate de ingestie alimentara excesiva si necontrolata, dupa care urmeaza provocarea varsaturii sau folosirea de laxative.
In ambele tulburari este vorba de pierderea controlului alimentar.
Tulburarea de alimentatie este o adictie care incearca sa distraga persoana de la adevaratele sentimente. Tulburarea de alimentatie in sine este autoranire, indiferent ca este anorexie sau bulimie. Persoana poate incepe prin a fi bulimica si apoi aceasta poate deveni anorexica. Nu de putine ori, cele doua tulburari de alimentatie convietuiesc, ele putand trece cu usurinta, una intr- alta, aceasta trecere nefiind clar delimitata. Uneori, persoanei ii poate fi greu “ sa se decida” ce sa “ aleaga “ intre cele doua.
Anorexia reprezinta o lupta intre frica de a fi si dorinta de a deveni. Acest lucru este concretizat corporal prin obsesia persoanelor anorexice de a cantari tot ceea ce mananca, de a sti exact cate calorii se afla intr-o felie de castravete sau ce alimente sunt interzise, pentru a nu lua in greutate. Concomitent cu aceasta, exista obsesia de a isi simti oasele si a-si simti pielea intinsa.
Principala problema a persoanelor cu tulburari de alimentatie este cauza pentru care ele isi refuza viata, cauza pentru care nu mai au incredere in propria familie si se simt constranse sa-si controleze alimentatia. Foarte rar persoana anorexica e intrebata: cum de s-a ajuns aici? Ce cauza a stat la baza imbolnavirii, ce simte, ce doreste sa evite? Aceste intrebari nu i se pun aproape deloc. Si in majoritatea cazurilor se poate constata o tulburare de comunicare, o drama profunda, o trauma, care deseori isi are originile in frageda copilarie ( uneori poate fi vorba de abuz fizic sau sexual).
Exista o serie de roluri si arhetipuri care pot favoriza intelegerea procesului real al adictiei si in mod special legatura cu corpul feminin si cu tulburarea de alimentatie.
Psihoterapia
Scopul psihoterapiei este acela de reglare emotionala si imbunatatire a relatiilor interpersonale ( in special cu familia).
Prin psihoterapie, persoana este ajutata sa faca fata trairilor care se afla in spatele tulburarii de alimentatie, sa isi gestioneze sentimentele coplesitoare prin tehnici imaginative si active, prin art terapie ( desen, pictura, modelaj, colaj etc), dramaterapie, joc de rol etc.
Obiectivul principal in terapie este reducerea riscului de autoranire, asociat anorexiei, reducerea simptomelor, incurajarea de a lua in greutate. Pentru persoanele anorexice, a lucra cu arta poate fi un proces eliberator care le ajuta sa intre in legatura cu valorile reale din viata lor si sa exploreze galeria de picturi din propriul lor suflet.
Prin arta, dramaterapie si joc, li se permite sa isi redescopere amintirile pierdute, ascunse corporal si simbolic in mintile lor, si sa dea nastere proriului lor Sine, acoperit de tulburarea de alimentatie.
Sa fii centrat pe client inseamna sa pornesti, intotdeauna, in explorarea trairilor clientului, de la sistemul acestuia de referinta, sa fii acolo si sa poti intelege sensul pe care persoana il da simptomelor sale. Doar in acest fel poti intelege, ca si terapeut ce se afla acolo, cum este si cum doare.
Psihoterapeutul ajuta persoana in a explora rolul tulburarii de alimentatie in viata sa. Prin arta – pictura, desen, modelaj, colaj, exercitii dramaterapeutice de exteriorizare ( prin teatru) , persoana este ajutata sa faca un pas in spate, sa ia distanta fata de tulburarea de alimentatie, sa se detaseze de vocea critica a rusinii si sa aduca intr-un spatiu securizant tema controlului, pentru a putea fi explorata.
Persoana este incurajata sa exploreze sentimentul rusinii, pentru ca persoanele cu tulburare de alimentatie traiesc asta, datorita faptului ca tin totul ascuns si nu pot vorbi cu ceilalti despre problema lor.
Se lucreaza prin arta, dramaterapie ( utilizarea teatrului ), cu ajutorul tehnicilor corporale (miscare, dans), prin utilizarea jocului si a povestilor terapeutice, vindecatoare astfel incat persoana sa fie ajutata sa acceseze sentimente profunde si sa descopere comorile ascunse si legaturile cu propriul Sine.
Aceste legaturi sunt acolo, pentru ca intregul nostru corp stocheaza amintiri, sub forma de senzatii si imagini. Corpul nostru este ca o banca de memorie si ceea ce se afla adanc ingropat, are nevoie sa fie scos la suprafata, sa capete o forma, sa fie recunoscut si acceptat ca valoare.
Copyright © Laura- Simona Ciocoiu