Alina are 24 de ani si e studenta. De 8 ani se chinuie sa traiasca, incercand sa lase celorlati impresia ca e o fata fericita, multumita de ea. De fapt se ascunde in spatele unei drame, despre care, doar ea stie. Dorinta de a fi perfecta, iubita de toata lumea, nemultumirile fata de propria persoana, o trauma din copilarie, au facut-o sa fie ceea ce este astazi: un suflet pustiit care-si cauta linistea si echilibrul… Nesiguranta, confuzie, obsesie… Refugiul – in mancare. Ca si cum pedeapsa nu ar fi suficienta, se extenueaza in ore de efort fizic, alergari, mers la sala…
Asemeni ei, sunt multe tinere care se confrunta cu drama tulburarilor de alimentatie ( bulimia si anorexia).
Exista si barbati care prezinta aceasta tulburare de alimentatie, dar numarul lor este redus, comparativ cu cel al femeilor.
Bulimia apare in general la adolescente si tinere cu varsta cuprinsa intre 12 si 30 de ani.
Persoana cu bulimie oscilează intre crize si comportamente de compensare ( vărsături autoprovocate, diete drastice, folosirea laxativelor si chiar practicarea excesiva a sportului).
In perioadele de criza, persoana simte ca nu mai detine controlul asupra cantitatii de alimente ingerate. In bulimie, specificul este dat de episoadele de ingestie alimentara masiva, necontrolata, impetuoasa, urmata de provocarea varsaturii ( deoarece apare un puternic sentiment de vinovatie). Ca si in cazul anorexiei, preocuparea obsesiva este legata de greutate si de formele corpului, iar comportamentul adictiv este legat de ciclul ingestie – eliminare a mancarii.
Bulimia este o problema de alimentatie cu substrat psihologic.
Ea trebuie considerata si tratata ca o afectiune reala, care este dificil de inlaturat fara ajutorul unui psihoterapeut.
Bulimia se poate dezvolta la persoane care au urmat o cura de slabire ( dieta), dupa evenimente stresante, atunci cand sentimentele neplacute si disconfortul emotional sunt coplesitoare, iar mancatul este folosit ca o modalitate de obtinere a placerii, pentru a compensa lipsa starilor placute, si pentru a reprima emotiile negative. Cu cat sentimenetele sunt mai puternice si dificil de gestionat, cu atat nevoia de a manca este mai acuta, iar persoana se concentreaza numai pe aceasta placere. Apare sentimentul de rusine si de vinovatie legat de aceasta pofta de mancare si de aici nevoia de a elimina mancarea ingerata. Astfel incepe acest cerc vicios de ingerare si de eliminare ( curatire ), care curand se va transforma intr-un obicei.
Varsaturile autoprovocate determina eliminarea in organism a endorfinelor- responsabile de starea de bine. Persoana care sufera de bulimie ajunge sa caute aceasta stare de bine, chiar daca nu a mancat peste masura si in curand va pierde controlul asupra acestei situatii. Ca urmare apar mari dezechilibre la nivelul intregului organism ( probleme de ordin stomatologic, dereglari ale metabolismului, ale ciclului menstrual, deshidratare, aritmii, stari depresive grave etc).
Bulimia este insotita de probleme psihologice ( depresie, tulburari de personalitate, anxietate, obsesii, atacuri de panica etc).
De cele mai multe ori, familia nu cunoaste aceasta situatie, deoarece persoana isi ascunde destul de bine problema. Ea realizeaza ca are o problema, si traieste cu senzatia ca poate oricand renunta la acest obicei, dar lucrurile nu stau deloc asa. Dimpotriva, se afunda tot mai mult in acest infern, intrand in acest carusel, care, in cele mai grave situatii, tine ani intregi.
In spatele acestei tulburari de alimentatie, se afla grave probleme emotionale, negarea feminitatii, tulburari ale imaginii de sine, stima de sine scazuta, teama de esec, nevoia de control, dorinta de a fi perfecta. Starile depresive sunt frecvente si se creaza un cerc vicios in care sentimentul de vinovatie tine persoana ancorata in acest cerc.
Conform literaturii de specialitate si a numeroaselor studii organizate in legatura cu specificul, psihopatogeneza si psihoterapia acestei tulburari, se considera ca aparitia bulimiei la femei are legatura cu feminitatea ( aceasta afectiune este intalnita intr-un numar coplesitor in randul femeilor).
Ea apare cu predilectie in perioada in care fetitele incep sa se dezvolte fizic, capatand formele specific feminine si acestea sunt asociate cu sexualitatea si feminitatea. Cresterea ponderala si formele feminine, rotunjimile specifice, constituie atribute ale feminitatii, iar in conditiile in care, societatea noastra pune accentul intr-un mod fortat si agresiv pe imaginea corporala dezirabila supla, androgina, este usor de inteles mecanismul aparitiei bulimiei.
Deasemenea bulimia poate fi rezultatul starilor de tensiune si conflictelor din cadrul familiei, schimbari in statutul profesional, pierderi prin deces, disfunctionalitati in cadrul mediului familial, separare in cadrul familiei sau la nivelul relatiilor semnificative.
Bulimia nu este usor de tratat, dar cu ajutor specializat, persoana poate ajunge sa intre in contact cu adevaratul sine, si sa exploreze galeria de imagini din propriul suflet in forma psihoterapiei prin tehnici creative. Persoana este ajutata sa faca fata trairilor care se afla in spatele tulburarii de alimentatie, sa isi gestioneze sentimentele coplesitoare.
Psihoterapeutul ajuta persoana in a explora rolul tulburarii de alimentatie in viata sa. Prin arta – pictura, desen, modelaj, colaj, exercitii dramaterapeutice de exteriorizare ( prin teatru) , persoana este ajutata sa faca un pas in spate, sa ia distanta fata de tulburarea de alimentatie, sa se detaseze de vocea critica a rusinii si sa aduca intr-un spatiu securizant tema controlului si sentimentul rusinii pentru a putea fi explorate.
Copyright © Laura – Simona Ciocoiu