Se ştie că oamenii constituie capitalul cel mai important al unei firme, şi, de felul în care ei functionează, depinde evoluţia şi dezvoltarea institutiei/ firmei respective.
În ţările în care educaţia psihologică şi promovarea sanatatii mentale reprezinta o tradiţie şi sunt considerate aspecte normale şi esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă a individului, grupului şi societăţii, în cadrul instituţiilor se pun la dispoziţia angajaţilor, programe de autocunoaştere şi consiliere psihologică, fie individual, fie în cadrul unor grupuri de dezvoltare personală.
O instituţie este un “ organism viu”. De felul în care funcţionează componentele acestuia ( membrii acestei instituţii ) depinde functionarea întregului organism.
Pentru organizatii, manageri, CEO etc, am creat un program special, inovator, conceput printr-o abordare interdisciplinara ce implica aspecte ale psihologiei organizationale, abordarii centrate pe persoana, tehnici creative si metode si tehnici din dramaterapie si terapie prin joc. Obiectivul esential al acestui program este stimularea creativitatii, care sa favorizeze o adaptare eficienta, atat in plan personal cat si profesional si sa ajute persoana sa isi mobilizeze resursele de care dispune si sa le valorifice asa cum e mai bine. Deoarece consideram ca schimbarea vine din interior este important ca managerul sa lucreze cu sine, apoi cu oamenii din echipa pe care acesta o coordoneaza.
Autocunoaşterea şi dezvoltarea personală sunt premise ale unei dezvoltări profesionale, fiind binecunoscută eficienta acestor grupuri în care se lucrează creativ, pentru ca persoana să- şi descopere şi să îşi valorifice potenţialul la maxim.
Tehnicile creative asigură individului acea
libertate de exprimare şi de explorare, de eliberare emoţională,
ajută persoana să gândească creativ, să fie flexibilă, fără inhibiţii.
În societatea actuală, este esenţială încrederea în sine pentru reuşita în diferite paliere ale vieţii ( viaţa personală, profesională, socială etc) .
In cadrul programului de teambuilding si a sedintelor individuale ( pe care participantii le pot solicita) are loc o conștientizare care favorizeaza echilibrarea balanței personal/ profesional. Atunci cand oamenii lucreaza uneori peste 12h/zi, in conditii de stres, ” sub presiune”, fiind necesara incadrarea in termene limita, se produce un dezechilibru. Oricat am incerca sa negăm existenta lui, acesta are un impact psihologic major asupra noastră. O mare parte din timp o petrecem la birou, în mediul profesional. De multe ori uităm de noi, ne lasam pe ultimul loc, nu mai tinem cont de dorințele noastre, de pasiunile noastre.
Prin urmare, ajungem sa simtim ca nu suntem multumiti de viata noastra, nu ne simtim impliniti. Incepem să conștientizăm că avem nevoie de o schimbare, personală, profesională si in unele situatii chiar de ambele.
Imaginea şi stima de sine, contribuie la dobândirea încrederii în forţele proprii şi la o adaptare adecvată la cerinţele vieţii şi ale societăţii, astfel încât, pe măsură ce individul este mai adaptat, grupul, instituţia în cadrul căreia persoana profesează, va funcţiona şi se va dezvolta armonios.
Scopul acestui program este de a oferi beneficiarilor un mediu sigur în care să se exprime şi să experimenteze diferite modalităţi de autocunoaştere şi gestionare a propriilor nevoi, emoţii, de a comunica eficient şi de a îmbunătăţi relaţiile cu propria persoană, şi cu cei din jur.
Pentru a fi de durată, şi pentru a avea efect în exterior, în relaţiile noastre cu ceilalţi, este esenţial ca schimbarea să pornească din interior.
Abordarea centrată pe persoană porneşte de la premisa că
fiecare om are resursele interioare,
care-l ajută să se dezvolte şi să relaţioneze adecvat cu ceilalţi.
În măsura în care persoana este congruentă cu sine şi se acceptă aşa cum este, ea va funcţiona eficient şi la capacitatea sa maximă, în cadrul instituţiei.
In cadrul acestui program se poate lucra individual sau in grup.
Beneficiile obtinute in cadrul acestui program, in cadrul grupului, sunt următoarele:
– se realizează o creştere a coeziunii grupului,
– crearea relaţiilor bazate pe încredere şi respect reciproc, esenţiale pentru funcţionarea eficientă personală şi profesională
– îmbunătăţirea relaţiilor interpersonale şi profesionale
– îmbunătăţirea comunicării între angajaţi
– implicarea creativă a persoanei în viaţa personală şi profesională
– adaptarea la situaţii stresante de lucru etc
Tehnicile creative – art terapie, terapie prin muzică, prin dans şi mişcare, dramaterapie, terapie prin joc ( incluzând şi terapia prin jocul cu nisip – sandplay therapy ), terapia prin creaţii literare ( poetry therapy) contribuie la dezvoltarea potenţialului fiecărei persoane şi la furnizarea unor mecanisme de a face faţă situaţiilor solicitante ce apar de-a lungul vieţii.
Toate metodele creative pun accentul pe resursele clientului şi încurajează persoana pentru a se implica în propriul proces de dezvoltare, de evoluţie.
Intr-un mediu sigur, insotita de psihoterapeut, persoana poate explora:
* Puterea de conectare cu nevoile şi trăirile personale
* Autocunoaşterea şi explorarea propriilor nevoi şi emoţii prin modalităţi creative ( drama , joc, art terapie )
* Conectarea, înţelegerea şi integrarea aspectelor emoţionale, fizice şi intelectuale ( cognitive) într-un mediu sigur
* Experimentarea puterii de explorare creatoare și manifestă
* Înțelegerea modului în care creativitatea este esenţială în dezvoltarea noastră
* Cum creativitatea și distracția lucrează împreună
Nevoile reprezintă o parte foarte importantă din viaţa noastră şi ne ajută să funcţionăm eficient şi să dezvoltăm relaţii sănătoase şi armonioase. Important este sa le constientizam si sa actionam in concordanta cu acestea, pentru o viata armonioasa.
Piramida trebuinţelor (A. Maslow ) evidenţiază importanţa acestora. Cu toţii le avem dar ne gândim la ele rareori, le conştientizăm și reflectăm asupra acestora. Prin reflecție, mai degrabă decât prin reacție ne putem explora nevoile si sentimentele și, dezvoltăm astfel o relaţie sănătoasă cu noi înşine, care are potențialul de a genera un sentiment profund de conexiune, dragoste și sprijin, care se propagă în exterior, în relaţiile cu ceilalţi.
Nevoile sunt universale şi ne referim aici la nevoia de iubire, de conexiune, încredere, sprijin, compasiune, afecțiune, apreciere, siguranță, autenticitate, de învățare, empatie și comunicare.
Prin urmare, daca persoana este conectată cu sine, poate fi conectată şi cu ceilalţi
si poate funcţiona eficient, acest aspect având impact
la nivelul grupului/ firmei / instituţiei în care aceasta este integrată.
Copyright@ Laura- Simona Ciocoiu