E foarte ciudat, uneori, cum se leaga lucrurile, cu toate ca sunt convinsa ca nimic nu e intamplator

Cu ceva timp in urma,  am fost la un vernisaj- INSIDE/ OUT (black/ white)-  , dar trairile acelea au ramas in mine… De fapt, cred ca ele au fost dintotdeauna in mine, doar ca atunci a sosit momentul in care ele si-au regasit imaginea in afara mea, au rezonat la ceea ce a fost creat in afara…

Aceasta expozitie surprinde si intriga, izbind cu putere in carcasa fragila a sufletului, prin impactul emotional, prin insight-ul pe care-l poate avea asupra celui care simte  arta si-si da voie sa-si traiasca emotiile, atunci cand ia contact cu ea.

Consider ca arta este o modalitate prin care artistul isi arata sufletul, “ nuditatea”, in fata lumii, prin creatiile sale, si de fapt, asta fac si cei trei artisti prezenti cu o parte din sufletul lor, in fata ochilor si sufletelor noastre.

INSIDE/ OUT (black/ white)  e o expozitie in care trei artisti sustin trei viziuni, trei conceptii si trei modalitati diferite,  incitante, de a surprinde si de a  dezvalui fragilitatea fiintei umane, a vietii, nevoia omului de a- si acoperi goliciunea spirituala si tendinta la dezumanizare si desertaciune pe care o traim zi de zi.


Inside out artists
Predrag Popara  – Roberto Coda Zabetta   – Alessio Maximilian Schroder

Pentru a surprinde aceste aspecte, fotograful Alessio Maximilian Schroder (Italia) alege fotografia alb/ negru, Predrag Popara ( Serbia ) alege  pictura in ulei pe PVC, Roberto Coda Zabetta ( Italia ) realizeaza o instalatie artistica inedita-  desene, schiţe şi corespondenţe personale realizate in stil expresiv, un alt fel de arta in care sunt integrate desene de-ale fetitei sale, carti de vizita ale unor persoane, imagini reprezentand portrete, peste care artistul a schitat  un chip, ce revine obsesiv…

Roberto Coda Zabetta|
Roberto Coda Zabetta ( Italia )
Copyright@ Laura- Simona Ciocoiu

Intreaga expozitie a fost impresionanta, dar eu am ramas pironita in fata fotografiilor lui Alessio Maximilian Schroder

Cred ca atunci cand surprinzi viata in alb si negru, de fapt,  incerci sa captezi sufletul. Atunci cand te concentrezi pe expresia in culori, cred ca de cele mai multe ori pui accentul pe ceea ce se vede, pe aspectele de suprafata, de contact direct. In fotografiile alb/ negru surprinzi esenta, ceea ce nu se vede, ceea ce e ascuns, trairea.

Alessio Maximilian Schroder prezintă seria ‘Exposed’, care isi are originea in experienţa aproape de moarte ( near death experience): a fi atat de aproape de moarte, osciland intre viata  si moarte, atunci cand sufletul iese din corp si se detaseaza de el, creaza perceptia ca organismul este un prag intre interior si exterior, intre propriu şi strain, intre  viata  si moarte, intre aici si acolo.

Alessio Maximilian Schroder
Copyright@ Alessio Maximilian Schroder

Am discutat cu fotograful Alessio Maximilian Schroder despre tema lucrarilor sale, fiindca insightul  resimtit la vederea fotografiilor sale a fost atat de puternic pentru mine si am simtit nevoia sa aflu mai mult despre emotia din spatele fotografiilor, despre ce se afla dincolo de alb si negru, dincolo de imaginile difuze, confuze, care iti ofereau doar o idee vaga despre ceea ce ar fi acolo si nimic mai mult.

Consider, ca  adevarata arta,
lasa privitorului libertatea de a simti emotia si sufletul artistului,
reliefate in creatia sa.

Aceste fotografii  s-au nascut in urma unei experiente aproape de moarte ( near death experience), traita de un prieten foarte bun al artistului.

Imaginile sunt surprinse in miscare sau cu timp de expunere ridicat, tocmai pentru a transmite idea de confuzie si dematerializare, de ireal si halucinatie, de experienta la limita dintre cele doua lumi. Pare a fi surprins caracterul liminal al corpului, rolul sau de “intermediar” intre experienta fizica si cea  metafizica, faptul ca el reprezinta un continator al emotiilor, al trairilor si experientelor noastre. Chiar daca nu constientizeaza atunci ce se intampla, persoana poate sa vorbeasca despre asta, dupa un timp.

Inside out black white
Copyright@ Laura- Simona Ciocoiu

Corpul isi aduce aminte de experientele traite, chiar daca, la momentul producerii lor, acestea sunt confuze, ireale… Senzatia de depersonalizare si disociere se strecoara in privitor si imaginea lipsita de claritate  te ajuta, intr-un fel, sa traiesti senzatia  “ ca si cum ai fi acolo”.  E nevoie de distanta in timp, pentru a te detasa de ceea ce-ai trait atunci  si pentru a putea spune cum a fost, din perspectiva celui care esti acum, dupa o asemenea experienta…

E greu sa pui degetul pe ceva ce e abia perceptibil, si sa spui: asta este …

E ca in psihoterapie, atunci cand clientul nu stie care este „problema” lui, cand nu stie ce simte, ce se intampla, ce e cu el… atunci cand nu poate sa defineasca clar starea, trairea… Si tu, ca om si psihoterapeut, esti acolo, cu el, si il insotesti in experienta regasirii sale…

Predrag Popara
Copyright@Predrag Popara

Dar, dincolo de toate astea, cei trei artisti, in viziunea mea, incearca surpinderea Luminii, captarea ei intre urmele monocromatice ( in picturile lui Predrag Popara), in ochii omului care ne priveste drept in fata ( in creatia artistica a lui Roberto Coda Zabetta), sau in contrastul care-o scoate in evidenta ( in fotografiile lui Alessio Maximilian Schroder).

In toate acestea se afla Lumina,
iar prin ea, suntem mai aproape de sufletul nostru si de spiritualitate.

Copyright© Laura- Simona Ciocoiu

#‎inside‬ ‪#‎out‬ ‪#‎psihologie‬ ‪#‎arta‬ ‪#‎psihoterapie‬ ‪#‎lauraciocoiu‬ ‪#‎blackWhite‬‪#‎fragilitateafiinteiumane‬ ‪#‎lumina‬ ‪#‎om‬ ‪#‎ochi‬ ‪#‎disociere‬ ‪#‎depersonalizare‬‪#‎experienta‬ ‪#‎limita‬ ‪#‎libertate‬ ‪#‎emotie‬ ‪#‎nuditate‬ ‪#‎alb‬ ‪#‎negru‬ ‪#‎fotografie‬‪#‎suflet‬ ‪#‎viata‬ ‪#‎instalatie‬ ‪#‎corp‬ ‪#‎corporalitate‬ ‪#‎confuz‬ ‪#‎difuz‬‪ #‎AlessioMaximilianSchroder‬ ‪#‎PredragPopara‬ #RobertoCodaZabetta

 

Share This