– Cand ma gandesc la mine, nu simt nimic. De fapt, cand sunt singura, nu ma simt bine si vreau sa mananc. Am invatat sa nu mai simt nimic in legatura cu mine. E ca o protectie… sunt ca o masina.. nu simt nimic. Sunt prinsa in corpul asta mare…. Parca nu ar fi al meu… Dar vad asta atunci cand oamenii se uita intr-un anumit fel la mine…
Obezitatea reprezinta pentru un mare numar de persoane, o preocupare majora legata de imaginea corporala, de imaginea de sine, de stima de sine. In ultimul timp, tot mai multe persoane sufera de pe urma acestei afectiuni ce intra in categoria tulburarilor de nutritie, metabolice si alimentare, iar numarul persoanelor afectate este in continua crestere. Persoanele obeze sufera de hartuire, abuz emotional, depresie , dar sunt supuse si efectelor fizice si sociale legate de aceasta.
Exista doua cauze principale pentru care scaderea in greutate si mentinerea durabila a unei greutati optime este dificil de obtinut si pastrat:
– Obiceiurile alimentare nesanatoase care privesc nutritia si stilul de viata si care sunt greu de schimbat
– Existenta unei nevoi psihologice profunde care ghideaza comportamentul alimentar
Cele doua cauze coexista si aceasta este explicatia pentru care, cei mai multi oameni au o dificultate crescuta in a sustine un proces de echilibrare ponderala si de mentinere a unui echilibru nutritional.
Consecinte fizice: greutatea in plus determina aparitia unor probleme majore de sanatate si apare riscul afectiunilor cardio-vasculare, al afectiunilor metabolice si ale aparatului locomotor. E lesne de inteles faptul ca, in cazul existentei anterioare a acestor afectiuni, excesul de greutate reprezinta un risc major.
Consecintele psihice ale obezitatii: persoanele obeze sunt adesea tinte de ridiculizare si observatii prin care sunt devalorizate. Deprecierea care vine din partea societatii si care considera persoana obeza ca fiind lipsita de vointă si chiar lenesa, conduce la o imagine de sine negativă, iar persoanele îsi pierd încrederea in ele si asertivitatea, iar toti acesti factori vor determina o evolutie depresiva, negativa.
Consecinte sociale : discriminarea sociala, profesionala, evitarea activitatilor sociale si a contactelor ce ceilalti.
Obezitatea poate parea un mister. Pare simplu sa pierzi niste kilograme: mananci mai putine calorii decat arzi, faci activitati fizice si vei pierde in greutate. Ce ar putea fi atat de greu ?
Insa problema poate fi foarte complexă. Incapacitatea de schimbare rezulta dintr-o dinamică complexă de factori psihosociali: stres, presiune socială, accesul la diferite alimente, istoricul familiei etc.
Deoarece obezitatea este văzută ca o problemă medicală, cauzele psihologice ( legate de sfera afectiva, emotionala) care stau la baza pot rămâne cu usurintă ascunse si medicii nu le iau in considerare ( mai ales, pentru ca nu au pregatirea unui psihoterapeut).
Un factor adesea trecut cu vederea este stresul resimtit in copilărie, o trauma si uneori, istoria de abuz.
Deci, cum poate influenta trauma din copilarie, obezitatea de mai tarziu? Atunci cand copilul sufera, mancarea poate părea să ia temporar durerea. Chiar si cei fără antecedente de trauma au momente in care mananca pentru a diminua stresul si astfel se produce o usoara relaxare. Acest mecanism este adesea amplificat la cei cu traume.
Alteori, parintii incearca sa-si manifeste iubirea fata de copii si le ofera multa mancare ( ca o dovada de iubire, fara ca aceasta sa fie simtita de catre copil in alt fel)- ” te iubim si iti dam sa mananci „ ( te ghiftuim, ca sa vezi cat de mult te iubim, sa nu-ti lipseasca nimic).
Expunerea la stres repetata poate avea un efect semnificativ asupra metabolismului prin eliberarea unui nivel mai ridicat de cortizol, astfel incat, grasimile sunt stocate mult mai usor. De multe ori, mancarea este utilizată ca un mecanism de coping ( de a face fata anumitor situatii stresante/ cu incarcatura emotionala ridicata).
Obiective terapeutice in psihoterapia obezitatii:
– Promovarea pierderii in greutate controlate si invatarea unor strategii pentru normalizarea/ echilibrarea comportamentului alimentar prin lucrul cu emotiile ( acceptarea si prelucrarea lor in forma artelor expresive: pictura, desen, colaj, teatru, muzica, miscare etc)
– Reducerea starilor de tensiune interioara si exteriorizarea acestora prin activitati art terapeutice
– Restructurarea si consolidarea unei imagini de sine pozitive si afirmarea de sine
Mancati ce va place!
Poate sa para ciudat si chiar sa sperie, dar rationamentul este urmatorul: atunci cand va ganditi la anumite alimente care sunt “ interzise”, suferiti pentru ca nu aveti voie sa le consumati ( de ex. daca va place ciocolata, sau daca va plac cartofii prajiti etc ). Atunci cand exista un sentiment de privatiune, acesta face ca sa va doriti si mai mult aceste alimente, sa tanjiti dupa ele. In momentul in care veti ceda acestei dorinte si le veti consuma, va aparea sentimentul de vinovatie. Prin urmare, acest sentiment va determina reluarea dietei si astfel cercul vicios se inchide. Dietele au un caracter temporar si implica emotii puternice, restrictii, astfel incat, sa tii o dieta, inseamna sa te supui unei constrangeri, sa te fortezi sa faci ceva ce nu-ti place si, astfel, dieta devine compulsiva.
Dieta compulsiva este urmarea mancatului compulsiv, adica, mancatul compulsiv, atrage dupa sine , “ alimenteaza “ dieta compulsiva si astfel, cercul se inchide. Din acest cerc vicios este dificil de iesit, fara ajutor specializat.
Atunci cand veti opri orice dieta si preocuparea nu va mai fi centrata pe mancare, veti incepe sa acordati atentie cauzelor reale care duc la problemele alimentare. In acest fel veti acorda mai multa atentie corpului, semnalelor pe care acesta le transmite, si in situatia in care va veti simti corpul spunand “ vreau o bucatica de ciocolata”, mintea nu va interveni cerand o cutie intreaga. Altfel, veti manca pentru nevoile voastre fizice, nu pentru nevoile emotionale.
Foamea este emotie!
In majoritatea culturilor, masa reprezinta mijlocul de exprimare a emotiilor sociale. Pe vremuri, conducatorii oraselor ofereau mese populatiei, in forma banchetelor, iar “ Cina cea de Taina” este celebrata etern, prin ceea ce constituie esenta ritualului religios crestin. A sta la aceeasi masa cu cineva reprezintă o modalitate de intelegere, ca un pact de neagresiune, asa cum, a refuza o invitatie la masa, poate fi perceputa ca o atitudine ostila.
Prima si cea mai importanta experienta emotionala a unui om este hranirea la san.
Aceasta experienta emotionala influenteaza experientele ulterioare. Toti avem nevoie de iubire, de ingrijire emotionala. Sugarul asociaza aceasta grija cu suptul/ mancatul si cu totii stim, ca in copilarie, o modalitate de atentie, iubire, recompensare pentru ca am fost “buni”, sau “ cuminti” era sa primim o bomboana sau o ciocolata.
Daca nu obtinem suficienta iubire, din partea celorlalti,
incercam sa ne-o oferim singuri.
Prin urmare, ne-o oferim sub forma consumului de alimente.
Mancati pentru a va consola? Ati avut o cearta? Sau sunteti intr-o criza de depresie?
Cauzele reale, emotionale, ale problemelor alimentare, sunt ascunse si ele pot sa va surprinda atunci cand le veti descoperi. Deasemenea, la inceput vor fi greu de acceptat, dar in momentul in care le veti accepta, multe aspecte care tin de viata voastra, de comportamentul alimentar, vor fi clarificate si vor capata un sens. De cele mai multe ori , se incearca diminuarea simptomelor si nu a cauzei care le-a generat. Pentru ca efectele unei terapii sa fie durabile, este important sa mergi la cauza.
Tocmai de aceea, psihoterapia constituie un ingredient esential, as spune chiar ” obligatoriu”, in echilibrarea comportamentului alimentar.
Tulburarile care tin de sfera alimentara sunt incercari inconstiente de a face fata unor trairi, unor sentimente mult prea puternice.
Prin urmare, scopul psihoterapiei este acela de reglare emotionala si eficienta interpersonala, astfel incat, persoana sa faca fata sentimentelor care se afla in spatele tulburarii de alimentatie si sa reuseasca sa isi gestioneze sentimentele coplesitoare.
Copyright © Laura – Simona Ciocoiu
#lauraciocoiu #psihoterapie #psihologie #consiliere #dezvoltarepersonala#artterapie #emotii #corp #atentie #iubire #imaginedesine #mancatcompulsiv#dieta #restrictii #sentimentdevinovatie #alimenteinterzise #foame #obezitate#tulburaridealimentatie #bulimie #anorexie #psihiatrie
” Corpul meu este o cusca, iar mintea mea are cheia… „