In infertilitate sunt intalnite numeroase simptome si stari emotionale- depresie, anxietate, furie, sentimentul de vinovatie, sentimentul pierderii etc. Infertilitatea este o trauma si reprezinta una dintre crizele majore ale vietii, pe care un cuplu le poate trai.
Infertilitatea afecteaza stima de sine, imaginea de sine, increderea in sine, relatiile in cuplu si cu ceilalti, perspectiva asupra vietii etc.
Studiile de specialitate arata ca tratamentul infertilitatii trebuie sa se axeze atat pe latura medicala, cat si pe cea psihoterapeutica, prin interventii specifice.
Pentru femeile care nu pot concepe copii relatia acestora cu creativitatea este complicata si
uneori poate fi dificil de relevat.
Pentru multe dintre ele, potentialul creativ este blocat, iar acest aspect poate avea un efect devastator.
In lipsa capacitatii de a concepe si de a da nastere unui copil,
o femeie se poate simti deconectata de la capacitatea sa creatoare.
Conceperea unui copil reprezinta o experienta umana, care ne tine conectati cu misterul creatiei. Este un aspect care are radacini in lumea fizica si este incarcat de semnificatii simbolice.
Multe femei vin in terapie pentru ca au sentimentul de gol interior, se simt pustiite sau necreative, traiesc frica de a nu fi nimic in ele, sau ca ceea ce este in ele este distructiv. Pentru femeile care se lupta cu infertilitatea, aceste sentimente si trairi sunt amplificate. Unele femei au decis sa nu conceapa copii, altele nu pot face din cauze medicale. Altele au decis sa amane aparitia unui copil.
Pentru femeile a caror infertilitate este “ inexplicabila” si care nu se datoreaza unor cauze fiziologice, medicale, acolo nu este nici o pierdere, ci mai degraba este un gol. In fiecare femeie exista un spatiu in care copilul poate veni . Copilul concret, fizic nu poate fi conceput, dar “copilul simbolic” va fi mereu acolo.
Pentru femeia care nu poate avea copii, lupta aceasta interioara se poate transforma, uneori, intr-o lupta impotriva ei.
Tocmai de aceea este esential sa accepte asta si sa invete sa lucreze cu ea si cu potentialul pe care il are.
In cadrul terapiei vom lucra prin tehnici creative pentru deblocarea potentialului creator – crearea de mandale, desen, pictura, scris, muzica, dans, drama (teatru), crearea de masti, povesti, colaje, sandplay therapy ( jocul cu nisip ) etc.
Acest proces se desfasoara intr-un spatiu terapeutic, iar persoanele sunt insotite in acest demers terapeutic cu intelegere, empatie si acceptare pozitiva neconditionata.
Pentru detalii si informatii:
Laura- Simona Ciocoiu, psiholog- psihoterapeut
Centrul de Psihoterapie si Dezvoltare Personala
Tel 0723 366 515
laura@consiliere-psihoterapie.ro